diumenge, 12 de setembre del 2010

AGUSTÍ BARTRA. DOS LLIBRES.

.
.
.

.

.

Agustí Bartra (1908-1982) torna a les llibreries amb dos llibres reeditats. Jo crec que és un dels grans poetes catalans del segle XX, molt i molt oblidat. Fa uns anys es va celebrar el seu cente-nari, com ara està passant amb Màrius Torres i Joan Maragall. El seu centenari va passar una mica de puntetes. De fet, els centenaris evidencien aquest desconcert de la cultura. Passa que els centenaris "culturals", a part de fomentar el turisme i la "conservació dels paisatges", fomenten aquest mateix sistema d'oblidar. Paradoxalment i lamentablement, la cultura catalana té aquest sistema d'opinió pública.
.
Els llibres "El gos que tremola" i "El gos geomètric" van ser publicats el 1979 per l'editorial Laia. Després, el 1983 aquests dos llibres van ser editats dins del segon volum de l'Obra poètica completa d'Agustí Bartra, per Edicions 62. Els llibres, lògicament, es van exhaurir, i ara, Pagès Editors i Cafè Central-Eumo Editorial han recuperat la seva obra.
.
Agustí Bartra és un poeta immensa. Algunes vegades planteja una poesia sense aire. Parlar de la seva obra és poder dir moltes coses. La seva vitaliltat, la seva exhuberància, la seva força. La seva poesia excelsa. Els seus paisatges metafòrics, simbòlics, de lluita i derrota. Sempre la seva lluita, davant la derrota.
.
Personalment, el Bartra que més m'agrada és aquell que m'arriba directament a la vena. Sí, la poesia ha d'arribar directament al cor del lector. Ha d'entrar directament. També pot entrar a través de l'aire, lentament, però jo prefereixo el cop directe.
.
Bartra és un esclat verbal, un prodigi expressiu, torrencial, successiu, multiplicador.
També té apunts de violència, perquè la vida és així. Amigues i amics, la vida no és suau, com pensen molts poetes de la suavitat i placidesa. La vida és violenta i la poesia ha d'intentar expressar la vida. Totes les formes de vida.
.
Agustí Bartra és aquell poeta únic que és capaç d'escriure una pregària, mentra fa l'amor.
Agustí Bartra és aquell poeta únic abrupte, agrest, mineral.
Agustí Bartra és aquell poeta únic que toca la llum amb les mans.
Agustí Bartra és aquell poeta crític, reflexiu i directe com la llum a les mans.
Agustí Bartra és aquell poeta de la desmesura absoluta, de la genialitat expresiva en un sol poema.
Agustí Bartra és com un laberint de grans frases universals que has de trobar dins dels seus textos.
Agustí Bartra és aquell poeta clàssic, temàticament clàssic, amb solucions ultramodernes.
.
.
.
Agustí Bartra
La fulla que tremola
Pagès Editors
Lleida, 2009
isbn. 978-84-9779-865
.
.
Agustí Bartra
El gos geomètric
Jardins de Samarcanda
Cafè Central - Eumo Editorial
Vic, 2010
isbn. 978-84-9766-366-3
.
.
.
.
"... empenyo des de dins de què com una crisàlide com tot allò que vol néixer"

.
.






.